Czekolada deserowa

Czekolada deserowa jest często spotykana w marketach i wielu cukierniach. Może zawierać od 30 do 70 procent kakao, przez co w zależności od jej rodzaju można ją wykorzystywać na wiele rozmaitych sposobów - jako przekąska albo jako składnik potraw.

Czekolada deserowa

Do czego przyda się czekolada deserowa?

Jak już zostało wspomniane – czekolada deserowa nadaje się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do deserów i różnego rodzaju dań, które zawierają ją w swojej recepturze. To, do czego zostanie ona użyta, zależy tak naprawdę od tego, ile kakao znajduje się w konkretnej tabliczce. Znajdziemy ją zatem w ciastach, może posłużyć jako baza do lodów, ale także jako składnik sosów inspirowanych kuchnią meksykańską. Zastosowań takiej czekolady jest po prostu mnóstwo i warto mieć ją w kuchni.

Sprawdź ofertę dla cukierni!
Sprawdź

Gdzie kupić czekoladę deserową?

Czekoladę deserową można kupić w zasadzie wszędzie, jednak te lepszej jakości będą dostępne tylko w wyspecjalizowanych sklepach. Zazwyczaj w marketach dostępne są maksymalnie 2-3 rodzaje czekolady deserowej, podczas gdy istnieje ich zdecydowanie więcej, o różnej zawartości miazgi kakaowej. Jeśli zatem potrzeba jej w konkretnym celu, to warto wcześniej przeszukać oferty cukierni oraz sklepów internetowych, żeby dowiedzieć się, czy na pewno ją kupimy.

Czekolada deserowa - opinie

Czekolady deserowej używam głównie do wypieków i jest ona fantastyczna. wszyscy bardzo sobie chwalą jej głęboki smak i aromat oraz bardzo wyważoną słodkość. Zdecydowanie mogę ją polecić wszystkim osobom, które lubią wypieki - tak samo jak ja.


Andrzej

Jestem strasznym łasuchem i nic na to nie poradzę. Czekolada deserowa od zawsze zajmuje specjalne miejsce w moim sercu. Nie tak słodka jak mleczna, nie tak wytrawna jak gorzka - po prostu w sam raz, odpowiednio intensywna - nic dodać, nic ująć.


Tomasz

Razem z mamą często wykorzystujemy czekoladę deserową do naszych wspólnych kulinarnych eksperymentów. Często mieszamy ją np. z pikantnymi dodatkami, uzyskując niesamowite słodko-ostre połączenie, które robi furorę wśród naszych znajomych.


Julia

Uwielbiam smak czekolady deserowej, ponieważ gorzka jest dla mnie zbyt ciężka, a słodka, mleczna po prostu niemal od razu powoduje u mnie mdłości. Taka deserowa ponadto idealnie nadaje się do roztopienia i podania jako gorąca czekolada w zimne dni, co bardzo sobie chwalę.


Łukasz

Gdybym mogła wybrać jedną czekoladę, którą będę jeść do końca życia, to z pewnością byłaby to właśnie deserowa. Jest po prostu świetna - nada się i jako słodka przekąska, i do ciast, i do deserów, a na upartego dodasz ją też do wielu potraw.


Katarzyna

Bardzo lubię podjeść sobie czekoladę deserową. Ma bardzo intensywny smak który mi odpowiada i nie bolą mnie od niej zęby, tak jak przy słodkiej. Naprawdę dobrze, że mamy taką odmianę, bo inaczej byłabym skazana na gorzką, za którą niespecjalnie przepadam.


Julita